Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Rumunské a maďarské firmy platia v rámci EÚ najvyššie ceny za energie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ukázala to výročná správa Európskej komisie o konkurencieschopnosti.

Brusel 14. februára (TASR) - Spoločnosti v Rumunsku a Maďarsku platia najvyššie ceny za energie v rámci Európskej únie (EÚ), až trojnásobne viac ako firmy vo Fínsku, pri pokračujúcom zvyšovaní cien v 27-člennom bloku. Ukázala to výročná správa Európskej komisie o konkurencieschopnosti. TASR informáciu prevzala z DPA.

Ceny energií v EÚ od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pred dvoma rokmi rastú. Priemerná cena pre stredne veľké firmy v Únii sa v roku 2023 zvýšila na 21 centov za kilowatthodinu (kWh) z 18 centov/kWh v roku 2022.

Rumunské stredne veľké firmy zaplatili vlani najviac za energie, 33 centov za kWh, kým v Maďarsku to bolo 30 centov. Najnižšie ceny mali firmy vo Fínsku a v Portugalsku, a to 10 centov za kWh.

Spojené kráľovstvo podľa správy zaznamenalo ešte dramatickejší nárast cien energií, zatiaľ čo v USA zostali tieto ceny nízke.

Podiel energie v EÚ pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov vzrástol tiež, a to na 23,02 %, uvádza správa. EÚ si pritom dala za cieľ, že do roku 2030 bude 42,5 % spotrebovanej energie pochádzať z obnoviteľných zdrojov.