Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rumunsko povolí vycestovanie sezónnych robotníkov do Nemecka

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Cestovanie sezónnych robotníkov je možné len lietadlom, keďže Maďarsko zatvorilo hranice.

Bukurešť 5. apríla (TASR) - Rumunsko schválilo výnimku, v rámci ktorej povolí sezónnym pracovníkom vycestovať lietadlom do zahraničia. Ako v sobotu (4. 4.) oznámil rumunský minister vnútra Marcel Vela, mohlo by to pomôcť nemeckým poľnohospodárom, najmä pestovateľom špargle, zozbierať úrodu. Doteraz najviac týchto pracovníkov prichádzalo z Rumunska.

Nemecký minister vnútra Horst Seehofer a ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová sa vo štvrtok (2. 4.) dohodli, že za prísnych podmienok umožnia príchod 80.000 zahraničných sezónnych robotníkov. Na pomoc pri zbere úrody či nevyhnutných poľných prácach môže do Nemecka prísť v apríli 40.000 ľudí a v máji rovnaký počet.

Vela však zdôraznil, že výnimka sa nevzťahuje na personál z oblasti zdravotníctva a starostlivosti. Podľa neho má totiž aj Rumunsko akútny nedostatok lekárov a sestier, pretože mnohí odmietajú pracovať pre nedostatok ochranných prostriedkov. Obávajú sa o svoje zdravie a tiež možnosti, že nakazia svoje rodiny a pacientov.

Cestovanie sezónnych robotníkov je možné len lietadlom, keďže Maďarsko zatvorilo hranice. Letecká premávka medzi Rumunskom a krajinami s vysokým rizikom nákazy ochorením COVID-19 je až na povolenú výnimku zrušená.