Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská automobilka Moskvič uzavrela prvú dodávateľskú dohodu

Ilustračné foto Foto: TASR

Vláda chce vyrábať 100.000 Moskvičov ročne, pričom niektoré budú elektrické.

Moskva 30. novembra (TASR) - Niekoľko dní po obnovení výroby áut značky Moskvič, zo sovietskej éry, uzavrela ruská automobilka vo vlastníctve štátu dohodu, že v budúcom roku dodá 2000 vozidiel taxislužbe Citymobil. Ide o prvý obchod oživenej značky. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Automobily Moskvič sa začali vyrábať minulý týždeň po dvoch desaťročiach prestávky v závode neďaleko Moskvy, ktorého sa vzdala francúzska firmy Renault. Majú moderný čínsky dizajn, ktorý ani zďaleka nepripomína klasickú verziu zo sovietskej éry.

Spoločnosť People and People, ktorá prevádzkuje taxislužbu Citymobil, v stredu uviedla, že uzavrela predbežnú dohodu o nákupe benzínových áut od automobilky Moskvič. Finančné detaily transakcie neboli zverejnené.

Vzhľadom na plánovanú výrobu iba 600 vozidiel v tomto roku je nepravdepodobné, že by nové auto zmenilo pochmúrne vyhliadky širšieho odvetvia. Očakáva sa pritom, že za celý rok sa v Rusku predá menej ako 1 milión áut, prvýkrát v modernej histórii krajiny.

Vláda chce vyrábať 100.000 Moskvičov ročne, pričom niektoré budú elektrické.

Experti predpokladajú, že nový Moskvič 3 bude identický s kompaktným crossoverom Sehol X4 čínskej automobilky JAC Motors, keďže sa bude montovať z dielov dovezených z Číny. Podľa nemenovaných zdrojov sa pri výrobe ruského auta používa dizajn, technika a platforma JAC.