Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská banka Sberbank zaznamenala v 3. kvartáli rekordný zisk

Na archívnej snímke z 29. júla 2014 sídlo ruskej štátnej banky Sberbank v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

Banka eviduje výrazný rast zisku od začiatku tohto roka.

Moskva 28. októbra (TASR) - Najväčšia ruská banka Sberbank oznámila za 3. kvartál rekordný zisk, k čomu prispel nízky porovnávací základ v dôsledku problémov spôsobených pandémiou nového koronavírusu v minulom roku a rast počtu klientov. Rekordný zisk dosiahla banka napriek tomu, že oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšila rezervy na krytie úverových strát, najmä v súvislosti s jej ukrajinskými aktívami.

Banka vo štvrtok informovala, že jej čistý zisk dosiahol v 3. štvrťroku rekordných 348,3 miliardy rubľov (4,27 miliardy eur). V porovnaní s 3. kvartálom minulého roka to znamená rast o 28,3 %.

Banka eviduje výrazný rast zisku od začiatku tohto roka. Veľkou mierou sa pod to podpísal fakt, že jej aktivity boli v minulom roku pre pandémiu nového koronavírusu obmedzené. Zároveň sa vďaka zotavovaniu ekonomiky zvýšil počet jej retailových klientov, ktorých v septembri mala približne 103 miliónov.

Čisté úrokové výnosy dosiahli v období od júla do konca septembra 469,6 miliardy rubľov. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 14,2 %.

Na druhej strane, banka oproti predchádzajúcemu kvartálu zvýšila objem rezerv na krytie prípadných úverových strát. Zatiaľ čo v 2. kvartáli ich objem predstavoval 27,2 miliardy rubľov, v 3. štvrťroku to bolo 57,2 miliardy rubľov, z toho 33,3 miliardy rubľov sa týkalo ukrajinských aktív banky.

(1 EUR = 81,4950 RUB)