Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ruská banka VTB dosiahla vlani rekordný zisk, vyhliadky sú neisté

Výmenné kurzy rubľa voči americkému doláru svietia na elektronickej tabuli pred zmenárňou v centre Petrohradu. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že rok 2021 bol pre VTB rekordný, jej akcie sa v pondelok (21. 2.) prepadli o takmer pätinu.

Moskva 22. februára (TASR) - Ruská štátna banka VTB oznámila za minulý rok rekordný zisk, výhľad na tento rok však v súčasnej situácii odmietla zverejniť. Ako uviedla, čo sa týka prognózy ďalšieho vývoja hospodárenia, počká na stabilizáciu trhov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

VTB, druhá najväčšia banka v Rusku, informovala, že za minulý rok dosiahla rekordný čistý zisk 327,4 miliardy rubľov (3,68 miliardy eur). V predchádzajúcom roku evidovala zisk na úrovni 75,3 miliardy rubľov. Ruské banky vo všeobecnosti zaznamenali rekordný minulý rok, keď ich kombinovaný zisk predstavoval historické maximum 2,4 bilióna rubľov.

Napriek tomu, že rok 2021 bol pre VTB rekordný, jej akcie sa v pondelok (21. 2.) prepadli o takmer pätinu. Ako štátnej banke jej totiž hrozia sankcie zo strany západných štátov po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny za samostatné štáty a rozhodol o vyslaní vojakov do týchto oblastí. V utorok zaznamenali akcie VTB najnižšiu hodnotu od marca 2020.

Banka zároveň odmietla zverejniť odhady na tento rok. Ako povedal pre novinárov člen predstavenstva Dmitrij Pjanov, "situácia na trhu je momentálne veľmi nestabilná, takže sme sa rozhodli, že prognózy na rok 2022 zverejňovať nebudeme. O našich očakávaniach a plánoch budeme informovať až po tom, ako sa situácia na trhu stabilizuje".

(1 EUR = 89,0866 RUB)