Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruská banka VTB je späť v zisku, začne poskytovať úvery v jüanoch

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

V dôsledku uvalenia rozsiahlych sankcií zo strany západných krajín voči Rusku zaznamenal ruský bankový sektor za 1. polrok vysoké straty.

Vladivostok 6. septembra (TASR) - Jedna z najväčších ruských bánk sa po rekordných stratách v prvých šiestich mesiacoch roka dostala v júli späť do zisku. Zároveň začne v nasledujúcich mesiacoch poskytovať úvery v čínskych jüanoch a iných "nie západných" menách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V dôsledku uvalenia rozsiahlych sankcií zo strany západných krajín voči Rusku zaznamenal ruský bankový sektor za 1. polrok vysoké straty a vláda nariadila bankám, aby výrazne obmedzili svoju expozíciu voči americkému doláru a euru. Problémy bankového sektora neobišli ani druhú najväčšiu ruskú banku VTB a aj keď v lete sa jej situácia zlepšila, za celý rok počíta so stratou.

"V júli sa banka začala vracať k zisku. Očakávame, že celý tretí aj štvrtý štvrťrok vykážu pozitívne čísla," povedal generálny riaditeľ VTB Andrej Kostin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku. Za prvých šesť mesiacov však banka podľa neho vykázala "signifikantné straty," príčinou čoho je kombinácia sankcií, zmrazených aktív v zahraničí a otvorených devízových pozícií.

Kostin zároveň dodal, že čo sa týka mien, VTB zaznamenala tento rok výrazné presuny svojich klientov. Výsledkom je pokles podielu vkladov v menách "nie priateľských krajín" zo 40 % na začiatku roka na 15 %. Rusko výrazom "nie priateľské krajiny" označuje štáty, ktoré uvalili na Moskvu sankcie za inváziu na Ukrajinu. Medzi tieto štáty patria krajiny Európskej únie, USA, Británia, Japonsko, Kanada či Austrália. Moskva následne nariadila bankám a firmám, aby expozíciu voči ich menám zredukovali na čo najnižšiu mieru.

Kostin v tejto súvislosti uviedol, že VTB začne ku koncu roka poskytovať "priateľským krajinám" firemné úvery, pričom jeden z potenciálnych projektov v čínskych jüanoch predstavuje hodnotu v prepočte 7,4 miliardy USD (7,46 miliardy eur). Ďalšie podrobnosti šéf VTB nezverejnil.

(1 EUR = 0,992 USD)