Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka chce zakázať ťažbu a používanie kryptomien

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rusko dlho vystupovalo proti kryptomenám a poukazovalo na ich používanie pri praní špinavých peňazí a teroristických aktivitách.

Moskva 20. januára (TASR) - Ruská centrálna banka vo štvrtok navrhla zákaz ťažby používania kryptomien na území Ruska. Ako dôvod uviedla potenciálne ohrozenie finančnej stability, blahobytu občanov a menovej suverenity.

Rusko dlho vystupovalo proti kryptomenám a poukazovalo na ich používanie pri praní špinavých peňazí a teroristických aktivitách. V roku 2020 im udelilo legálny status, ale zakázalo ich používanie ako platobného prostriedku.

Centrálna banka vo štvrtok uviedla, že dôvodom prudkého rastu kryptomien je predovšetkým špekulatívny dopyt a že majú vlastnosti pyramídovej schémy. Varovala tiež, že bubliny, ktoré sa môžu na trhu nafúknuť, ohrozujú finančnú stabilitu a majetok občanov.

Centrálna banka preto navrhla, aby finančné inštitúcie nemohli realizovať žiadne operácie s kryptomenami. Takisto požaduje vytvorenie mechanizmov na blokovanie transakcií, pri ktorých sa predávajú alebo kupujú kryptomeny za tradičné peniaze.

Rusi patria medzi aktívnych používateľov kryptomien, pričom centrálna banka odhaduje ročný transakčný objem na okolo 5 miliárd USD (4,4 miliardy eur).

Rusko je tretím najväčším hráčom na svete v oblasti ťažby kryptomien za USA a Kazachstanom. Podľa ruskej centrálnej banky ťažba kryptomien predstavuje problém pre vysokú spotrebu energie. "Najlepším riešením je zakázať ťažbu kryptomien v Rusku," uviedla centrálna banka.

(1 EUR = 1,1338 USD)