Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka je pripravená na opatrenia na podporu stability

Slabý rubeľ totiž ohrozuje jeho popularitu, ktorá sa čiastočne opiera o garancie prosperity a stability Ruska. Foto: TASR

Vzhľadom na vysokú infláciu sa očakáva, že ju posunie nahor aj na najbližšom zasadnutí 29. apríla.

Moskva 22. februára (TASR) - Ruská centrálna banka je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability. Uviedla to v reakcii na otrasy na trhoch po tom, ako sa situácia na východe Ukrajiny v posledných hodinách výrazne zhoršila.

Ruský prezident Vladimir Putin uznal separatistické regióny na východe Ukrajiny a na tieto územia poslal vojakov, aby tam "udržiavali mier". Západné štáty ostro reagovali a hrozba ďalších sankcií voči Rusku zasiahla akciové a komoditné trhy, ako aj vývoj ruskej meny. Tá podľa agentúry Reuters zaznamenala pokles na takmer dvojročné minimum.

"Centrálna banka má vývoj situácie na finančnom trhu stále pod kontrolou a v prípade potreby je pripravená prijať všetky potrebné opatrenia na podporu finančnej stability," uviedla banka v oficiálnom vyhlásení. Zároveň oznámila určité zmiernenie požiadaviek na komerčné banky. Detailnejšie informácie o tom, aké kroky podnikne v prípade ďalšieho kola sankcií západných štátov proti Rusku, ktoré by mohli zasiahnuť aj bankový sektor, však nezverejnila.

Podľa ekonóma z CentroCreditBank Jevgenija Suvorova má centrálna banka vo svojom arzenáli ako jednu z možností kľúčovú úrokovú sadzbu. Tú banka zvýšila na každom z dvoch ostatných zasadnutí o 100 bázických bodov na súčasnú úroveň 9,5 %. Vzhľadom na vysokú infláciu sa očakáva, že ju posunie nahor aj na najbližšom zasadnutí 29. apríla.