Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka kľúčový úrok nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská centrálna banka od februára znížila úrokové sadzby šesťkrát, no na ostatných dvoch zasadnutiach ponechala sadzby na úrovni 7,5 %.

Moskva 16. decembra (TASR) - Ruská centrálna banka na svojom piatkovom zasadnutí, poslednom v tomto roku, ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 7,5 %. Poukázala však na budúce inflačné riziká a uviedla, že vojenská mobilizácia v krajine zvyšuje nedostatok pracovných síl. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a servera RTTNews.

Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali.

"Strednodobá bilancia rizík zostáva naklonená smerom k proinflačným rizikám," uviedla banka vo vyhlásení. "Nedostatok pracovnej sily sa v mnohých priemyselných odvetviach zvyšuje v dôsledku vplyvu čiastočnej mobilizácie."

Banka v septembri ukončila cyklus znižovania sadzieb, ktorým postupne eliminovala mimoriadne zvýšenie kľúčového úroku na 20 % koncom februára po rozhodnutí Ruska vyslať na Ukrajinu svojich vojakov, na čo Západ zareagoval bezprecedentnými sankciami,

Ruská centrálna banka od februára znížila úrokové sadzby šesťkrát, no na ostatných dvoch zasadnutiach ponechala sadzby na úrovni 7,5 %. V októbri varovala, že čiastočná vojenská mobilizácia, ktorú v septembri nariadil prezident Vladimir Putin, by mohla podnietiť dlhšie trvajúce inflačné tlaky pre úbytok pracovnej sily.

Cieľom centrálnej banky je inflácia na úrovni 4 %. Podľa ministerstva hospodárstva bola miera inflácie k 12. decembru na úrovni 12,65 %. Koncoročná prognóza centrálnej banky odhaduje infláciu na 12 – 13 %.

Centrálna banka čelí na jednej strane vysokej inflácii, ktorá znižuje životnú úroveň, a na strane druhej slabnúcej ekonomike, ktorá potrebuje stimuláciu prostredníctvom lacnejších úverov na riešenie negatívneho vplyvu rozsiahlych západných sankcií.

Ruská ekonomika stojí v dôsledku utlmeného spotrebiteľského dopytu, klesajúcich disponibilných príjmov a nedostatku pracovnej sily na neistých pôdach, pričom mobilizácia bude v roku 2023 jej výraznou brzdou.