Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka oznámila mimoriadne zasadanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Referenčná sadzba centrálnej banky je v súčasnosti na úrovni 14 % a jej ďalšie stretnutie bolo naplánované až na 10. júna.

Moskva 25. mája (TASR) - Ruská centrálna banka posunula dátum svojho najbližšieho zasadnutia o úrokových sadzbách o viac ako dva týždne skôr, už na štvrtok (26. 5.), keďže kontrola ruskej meny a vysoké ceny komodít podnietili prudký nárast rubľa voči doláru. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Centrálna banka sa nevyjadrila k tomu, čo bude na programe, ale podľa niektorých predstaviteľov sú možné ďalšie škrty, keďže inflácia od mimoriadneho zvýšenia jej úrokových sadzieb, po invázii Ruska na Ukrajinu 24. februára, klesla.

Rozhodnutie bude oznámené vo štvrtok o 10.30 h moskovského času, ale po stretnutí sa neuskutoční žiadna tlačová konferencia, uviedla banka.

Referenčná sadzba centrálnej banky je v súčasnosti na úrovni 14 % a jej ďalšie stretnutie bolo naplánované až na 10. júna.

"Rast rubľa dosiahol prah bolesti," povedal Dmitrij Polevoj z Locko Bank. Pravdepodobné uvoľnenie menovej politiky však podľa neho nezastaví posilňovanie rubľa, pretože pohyby meny sú poháňané obrovským obchodným prebytkom Ruska.

Ruská mena po oznámení banky zvýšila svoje zisky, aj keď pomalším tempom ako v predchádzajúcich dňoch. Rubeľ vzrástol o 1 % voči doláru do 10.31 h v Moskve sa voči euru stúpol o 0,3 %.

Rubeľ, podporený prudkým nárastom exportu a kapitálovými kontrolami, ktoré oslabili dopyt po devízach, vyletel na najvyššie úrovne od roku 2018, čo predstavuje hrozbu pre konkurencieschopnosť ruských vývozcov a rozpočet. Snaha ruských úradov spomaliť jeho zisky vrátane zmiernenia kľúčových kapitálových kontrol začiatkom tohto týždňa zatiaľ nepomohla.

"Vzhľadom na neplánovaný charakter stretnutia budú pravdepodobne hovoriť o veľkom znížení, buď o 200 bázických bodov, alebo o 100 bázických bodov teraz a v rovnakej miere na júnovom stretnutí o dva týždne,“ povedala Sofia Donecová zo spoločnosti Renaissance Capital.

Ruská centrálna banka už na svojom aprílovom zasadnutí znížila kľúčový úrok o tri percentuálne body viac, než sa predpokladalo, a naznačila, že náklady na pôžičky môžu klesnúť ešte nižšie. Rovnako znížila sadzby na ďalšom neplánovanom zasadnutí začiatkom apríla, čím zrušila časť z mimoriadneho zvýšenia úrokov po začiatku invázie.

Priority banky sa presúvajú smerom k podpore ekonomiky, ktorú vykoľajili medzinárodné sankcie v súvislosti s inváziou. V centre pozornosti je však teraz rubeľ. Ministerstvo hospodárstva začiatkom tohto týždňa uviedlo, že posilňovanie meny sa blíži k vrcholu, a poznamenalo, že ďalšie znižovanie sadzieb pomôže zmierniť tlak na ruskú menu.