Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 7,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medziročná inflácia, ktorá sa v roku 2022 dostala na viac než 20-ročné maximum, v posledných mesiacoch klesla pod cieľové 4 %.

Moskva 9. júna (TASR) - Ruská centrálna banka v súlade s očakávaním nezmenila nastavenie menovej politiky. Varovala však, že inflačné riziká rastú a že môže na ďalších zasadnutiach zvýšiť úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruská centrálna banka v piatok ponechala svoju kľúčovú sadzbu na 7,5 %. Ekonómovia s týmto rozhodnutím počítali.

Medziročná inflácia, ktorá sa v roku 2022 dostala na viac než 20-ročné maximum, v posledných mesiacoch klesla pod cieľové 4 %. Centrálna banka však očakáva, že sa opäť zrýchli a že na konci roka by sa mala dostať na 4,5 % až 6,5 %.

"Vzhľadom na postupný nárast inflačných tlakov si Bank of Russia ponecháva otvorenú možnosť zvýšenia kľúčovej sadzby na svojich nasledujúcich zasadnutiach s cieľom stabilizovať infláciu na úrovni okolo 4 % v roku 2024 a neskôr," uviedla centrálna banka vo svojom vyhlásení.

Ruská centrálna banka koncom februára 2022, teda tesne po začiatku ruskej agresie proti Ukrajine, zvýšila svoju kľúčovú sadzbu na 20 %. Neskôr ju znížila až na aktuálnych 7,5 %. Na tejto úrovni sa nachádza od posledného zníženia v septembri 2022.

Banka si v tomto roku zachováva jastrabí postoj a nevidí priestor na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. V piatok uviedla, že celková bilancia inflačných rizík sa "ešte viac naklonila smerom nahor". "Zrýchľovanie fiškálnych výdavkov, zhoršujúce sa podmienky zahraničného obchodu a situácia na trhu práce zostávajú proinflačnými rizikovými faktormi," uviedla banka.