Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka pravdepodobne výraznejšie zníži úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banka postupne znižovala kľúčovú úrokovú sadzbu na každom z posledných siedmich zasadnutí, pričom 24. apríla ju zredukovala o 50 bázických bodov na 5,5 %.

Moskva 15. júna (TASR) - Ruská centrálna banka pravdepodobne zníži kľúčovú úrokovú sadzbu výraznejšie než pri predchádzajúcich zasadnutiach. Dôvodom je očakávaný prudký pokles hospodárstva v 2. kvartáli, čo je dôsledok nízkych cien ropy a pandémie nového koronavírusu.

Banka postupne znižovala kľúčovú úrokovú sadzbu na každom z posledných siedmich zasadnutí, pričom 24. apríla ju zredukovala o 50 bázických bodov na 5,5 %. Na predchádzajúcom, vo februári, pokles predstavoval 25 bázických bodov. V tom období však centrálna banka ešte počítala s miernym rastom ekonomiky. Teraz však už ministerstvo hospodárstva očakáva pokles v 2. kvartáli zhruba o desatinu.

V najnovšom prieskume agentúry Reuters 19 z celkovo 31 oslovených ekonómov predpokladá, že centrálna banka zrazí hlavnú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na historické minimum 4,5 %. Desať ekonómov očakáva zníženie sadzby na 5 % a iba dvaja počítajú s redukciou na 4,75 %.

Nižšie úrokové sadzby by mohli čiastočne podporiť ekonomickú aktivitu zasiahnutú karanténnymi opatreniami po nástupe pandémie nového koronavírusu. Analytici však zároveň upozorňujú, že samotné zníženie úrokových sadzieb nebude mať výrazný priamy vplyv na postpandemické zotavenie ekonomiky.