Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka varovala, že zvýšenie sadzieb môže byť potrebné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V minulom roku koncom februára, po invázii ruskej armády na Ukrajinu, centrálna banka mimoriadne zvýšila úrokové sadzby až na 20 %.

Moskva 30. mája (TASR) - Ruská centrálna banka v utorok varovala, že vzhľadom na vývoj inflácie bude možno potrebné ďalšie sprísnenie menovej politiky. K proinflačným rizikám podľa banky prispieva rastúci spotrebiteľský dopyt a oslabujúci rubeľ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruská centrálna banka naposledy koncom apríla ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú na úrovni 7,5 %. Uviedla však, že možnosť zvýšenia úrokov zostáva otvorená vzhľadom na inflačné riziká. Najbližšie zasadnutie banky venované sadzbám sa uskutoční 9. júna.

V minulom roku koncom februára, po invázii ruskej armády na Ukrajinu, centrálna banka mimoriadne zvýšila úrokové sadzby až na 20 %. Následne ich začala znižovať, naposledy vlani v septembri. Odvtedy ich drží stabilné na úrovni 7,5 %.

Banka chce, aby sa inflácia v roku 2024 stabilizovala blízko jej cieľovej úrovne 4 %. Priemerná miera inflácie dosiahla v minulom roku 11,9 %, teda takmer trojnásobok oficiálneho cieľa.