Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú sadzbu na úroveň 9,5 %

Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 dve ženy prechádzajú okolo obrazovky zmenárne zobrazujúcej výmenné kurzy amerického dolára a eura k ruským rubľom v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská centrálna banka vo vyhlásení uviedla, že na ďalších stretnutiach menovej rady bude uvažovať o nevyhnutnosti ďalšieho znižovania kľúčovej sadzby.

Moskva 10. júna (TASR) - Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 150 bázických bodov na predkrízovú úroveň 9,5 %. Dodala, že bude pokračovať v hľadaní priestoru pre ďalšie uvoľnenie menovej politiky, keďže inflácia sa spomaľuje z takmer 20-ročného maxima a ekonomike hrozí výrazný pokles.

Centrálna banka bezprostredne po ruskom útoku na Ukrajinu, ktorý sa začal 24. februára, zvýšila kľúčovú sadzbu na 20 % z 9,5 %. Odvtedy ju znížila trikrát po sebe v krokoch po 300 bázických bodov, naposledy pred dvomi týždňami. Piatkové zníženie o 150 bodov bolo výraznejšie, než očakával trh, ktorý počítal s poklesom o 100 bodov.

Ruská centrálna banka vo vyhlásení uviedla, že na ďalších stretnutiach menovej rady bude uvažovať o nevyhnutnosti ďalšieho znižovania kľúčovej sadzby.

Aktuálne sa kľúčová sadzba nachádza výrazne pod medziročnou mierou inflácie, ktorá podľa centrálnej banky začiatkom júla dosiahla 17 %. Centrálna banka však predpokladá, že tempo rastu cien sa v roku 2024 spomalí na 4 %.

Centrálna banka tiež revidovala svoju inflačnú prognózu. Aktuálne očakáva, že tento rok spotrebiteľské ceny stúpnu o 14 % až 17 %, doteraz predpovedala infláciu v pásme 18 % až 23 %.