Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 13 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Banka zároveň uviedla, že zváži potrebu ďalšieho zvýšenia kľúčových sadzieb na základe prichádzajúcich ekonomických údajov.

Moskva 15. septembra (TASR) - Ruská centrálna banka v piatok podľa očakávania zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu, už po tretíkrát za dva mesiace, v reakcii na slabý rubeľ a ďalšie pretrvávajúce inflačné tlaky. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Predstavenstvo banky na svojom septembrovom zasadnutí zvýšilo kľúčový úrok o 100 bázických bodov na 13 %.

Ekonómovia takýto krok očakávali po mimoriadnom zvýšení sadzby o 350 bázických bodov na 12 % v polovici augusta v reakcii na prepad rubľa a verejnú výzvu Kremľa na prísnejšiu menovú politiku.

Banka zároveň uviedla, že zváži potrebu ďalšieho zvýšenia kľúčových sadzieb na základe prichádzajúcich ekonomických údajov.

Podľa centrálnej banky inflačné tlaky v ruskej ekonomike zostávajú vysoké, a to nielen v dôsledku oslabovania rubľa. Riziko predstavuje tiež napätý trh práce v dôsledku krízy pracovnej sily spôsobenej vojnou na Ukrajine a rastúci rozpočtový deficit. Centrálna banka bola preto nútená začať koncom júla s cyklom sprísňovania menovej politiky, aby vyššie náklady na pôžičky zabránili neudržateľnému zvyšovaniu inflačných očakávaní.

Ročná miera inflácie bola 11. septembra na úrovni 5,33 %, čo je nad cieľom banky vo výške 4 %.

Centrálna banka už revidovala smerom nahor svoju koncoročnú prognózu inflácie na 6 až 7 % z 5 až 6,5 %.

Najbližšie zasadnutie o úrokových sadzbách je naplánované na 27. októbra.