Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika by mohla v 2. kvartáli klesnúť až o vyše 9 %

Ruskí policajti s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu hliadkujú pri rybníku Ostankino v Moskve. Foto: TASR/AP

Ministerstvo hospodárstva očakáva ešte horší vývoj.

Moskva 22. mája (TASR) - Ruská ekonomika môže v 2. kvartáli klesnúť o viac než 8 %, predpokladá ruská centrálna banka. Jej odhad, ktorý predstavuje zhoršenie prognózy spred mesiaca, je pritom stále optimistickejší než odhad ministerstva hospodárstva. To nevylučuje pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. štvrťroku o viac než 9 %.

"Je možné, že HDP Ruska klesne v 2. štvrťroku o vyše 8 %. Do najbližšieho zasadnutia menového výboru banky však prognózu opätovne aktualizujeme," povedala v piatok guvernérka Národnej banky Ruska Elvira Nabiullinová, ktorú citovala agentúra TASS. Zhruba pred mesiacom odhad centrálnej banky uvádzal pokles na úrovni 8 %.

Ministerstvo hospodárstva očakáva ešte horší vývoj. Ako vo štvrtok (21. 5.) povedal minister Maxim Rešetnikov, ekonomika by mohla v 2. kvartáli zaznamenať v dôsledku obmedzení na zmiernenie šírenia nového koronavírusu medziročný pokles až o 9,5 %.

Za celý rok 2020 minister počíta s poklesom na úrovni 5 %. Pokles na tejto úrovni očakáva aj minister financií Anton Siluanov. Ak by sa prognóza potvrdila, bude to najvýraznejší pokles ruskej ekonomiky od roku 2009, keď krajinu zasiahla finančná kríza.