Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika klesla v 2. štvrťroku o 8,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aj ruská centrálna banka bola pesimistickejšia.

Moskva 11. augusta (TASR) - Ruská ekonomika klesla v 2. štvrťroku medziročne o 8,5 %. Uviedol to v utorok v predbežnom odhade ruský štatistický úrad Rosstat. Dôvodmi sú pandémia nového koronavírusu a s ňou súvisiace karanténne opatrenia na zmiernenie jeho šírenia, ako aj pokles cien ropy. Tá patrí ku kľúčovým vývozným artiklom Ruskej federácie.

Podľa Rosstatu rast v 2. kvartáli zaznamenal iba agrárny sektor. Naopak, najviac sa pandémia nového koronavírusu odrazila na aktivite ťažobného sektora, ďalej v maloobchode, doprave a v sektore služieb.

Avšak aj napriek výraznému poklesu, ktorý nasledoval po 1,6-percentnom raste v 1. štvrťroku, sú predbežné údaje Rosstatu za 2. kvartál lepšie, než sa očakávalo. Prieskum agentúry Reuters medzi analytikmi z konca júna naznačoval pokles o 9 % a ruské ministerstvo hospodárstva ešte koncom júla odhadovalo pokles ekonomiky v 2. kvartáli o 9,6 %.

Aj ruská centrálna banka bola pesimistickejšia. Vo svojej prognóze vývoja ekonomiky za 2. kvartál uvádzala pokles o 9 % až 10 %. V rovnakom odhade stanovila pokles hospodárstva za celý rok 2020 na úrovni 4,5 až 5,5 %.

K rastu by sa ekonomika mala podľa banky vrátiť v roku 2021. V tomto smere sú ekonómovia a analytici v prieskume agentúry Reuters pesimistickejší. Tí v minulých mesiacoch počítali s návratom ruskej ekonomiky k medziročnému rastu najskôr v 2. štvrťroku 2022.