Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika klesla v 3. kvartáli o 4 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Ruské ministerstvo hospodárstva odhaduje, že za celý rok 2022 klesne ekonomika o 2,9 %. Ruská centrálna banka je pesimistickejšia a predpokladá, že HDP zaznamená pokles o 3 až 3,5 %.

Moskva 16. novembra (TASR) - Ruská ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku medziročný pokles o 4 %. Uviedol to v stredu ruský štatistický úrad Rosstat. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zverejnený rozsah poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska je síce o niečo miernejší než v predchádzajúcom kvartáli, stále to však znamená pokračovanie nepriaznivej ekonomickej situácie Ruska. Jeho ekonomika dopláca na rozsiahle sankcie západných štátov voči Moskve za útok Ruska na Ukrajinu koncom februára.

Sankcie sa vo väčšej miere začali prejavovať práve v 2. štvrťroku, za ktorý ruská ekonomika klesla medziročne o 4,1 %. Na porovnanie, za 1. kvartál, v ktorom západné krajiny začali sankcie zavádzať a v plnej miere na ekonomiku ešte nepôsobili, ruské hospodárstvo na medziročnej báze vzrástlo o 3,5 %.

Ruské ministerstvo hospodárstva odhaduje, že za celý rok 2022 klesne ekonomika o 2,9 %. Ruská centrálna banka je pesimistickejšia a predpokladá, že HDP zaznamená pokles o 3 až 3,5 %. S rastom počíta najskôr v 2. polroku budúceho roka.