Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika klesla v máji o viac než desatinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zmierneniu poklesu došlo najmä vo výrobnom sektore a maloobchode, dodalo ministerstvo hospodárstva.

Moskva 20. júna (TASR) - Ruská ekonomika zaznamenala minulý mesiac pokles o viac než desatinu, keď ju ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ale aj nová dohoda o obmedzení produkcie ropy. V porovnaní s vývojom v apríli sa však situácia mierne zlepšila. Poukázali na to najnovšie údaje, ktoré koncom tohto týždňa zverejnilo ruské ministerstvo hospodárstva.

Ako ministerstvo informovalo, ekonomika klesla v máji medziročne o 10,9 %. V apríli, keď hospodárstvo pociťovalo dôsledky pandémie v najväčšej miere, pokles dosiahol 12 %. K zmierneniu poklesu došlo najmä vo výrobnom sektore a maloobchode, dodalo ministerstvo hospodárstva.

Zotavovanie ekonomiky z pandémie po kritickom apríli ovplyvnila aj dohoda Ruska a ďalších producentov so štátmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na programe redukcie ťažby o rekordných 9,7 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). Program platí od začiatku mája a za daný mesiac klesla ťažba ropy a kondenzátu plynu v Rusku medziročne o 14,5 %.

Za päť mesiacov tohto roka klesol hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 3,7 %. Ministerstvo hospodárstva v súčasnosti očakáva, že za celý rok 2020 klesne ruská ekonomika o 4,8 %. Najnovší odhad je o niečo optimistickejší než pôvodný spred niekoľkých týždňov. Ten počítal s poklesom hospodárstva v tomto roku o 5 %.