Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika sa do roku 2030 nevráti na predvojnové úrovne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odlev kapitálu v objeme 64,2 miliardy USD (64,25 miliardy eur) bol 1. štvrťroku približne štvornásobný v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Berlín 16. septembra (TASR) - Ruská ekonomika sa do roku 2030 zrejme nevráti na predvojnové úrovne, prognózuje európska ratingová agentúra Scope Ratings. Vojna na Ukrajine a sprísnenie sankcií totiž prehĺbili jej dlhodobé problémy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský hrubý domáci produkt (HDP) bude na konci roka 2023 približne o 8 % nižší v porovnaní s rokom 2021, uviedla Scope. V roku 2021 ešte ruská ekonomika podľa ruského štatistického úradu Rosstat expandovala o 4,7 %.

Podľa agentúry Scope rastový potenciál ruskej ekonomiky po roku 2023 klesne na 1 % až 1,5 % z 1,5 % až 2 % pred vojnou.

"Ruská vláda, ktorej pomohla ruská centrálna banka, použila neočakávane vysoké exportné príjmy na zmiernenie bezprostredných vplyvov vojny na Ukrajine a sankcií na domácu ekonomiku, dlhodobé vyhliadky sa však zhoršili," uviedol analytik Scope Levon Kameryan.

Zrýchľovanie odlevu kapitálu, obmedzený prístup k západným technológiám a negatívne demografické trendy budú mať naďalej negatívny vplyv na rast a pre absenciu akejkoľvek významnej reštrukturalizácie ekonomiky ešte prehĺbia dosahy vojny a sankcií, uvádza sa v správe agentúry.

Odlev kapitálu v objeme 64,2 miliardy USD (64,25 miliardy eur) bol 1. štvrťroku približne štvornásobný v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Scope očakáva, že súkromný sektor stiahne z Ruska viac než v roku 2014 po ruskej anexii Krymu, keď odlev dosiahol 152 miliárd USD.

(1 EUR = 0,9992 USD)