Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruská ekonomika v roku 2020 klesla najviac za 11 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezident Vladimir Putin dúfal, že rok 2020 bude príležitosťou na oživenie stagnujúcej ekonomiky, ktorá je už roky pod tlakom západných sankcií.

Moskva 2. februára (TASR) - Ruská ekonomika, ktorá je závislá od príjmov z ropy, v roku 2020 klesla. A najstrmšie za 11 rokov. Zasiahli ju blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu a pád cien komodity. Informoval o tom štatistický úrad Rosstat.

Podľa prvého odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vlani znížil o 3,1 % po náraste o 2 % v predchádzajúcom roku. Centrálna banka však očakávala ešte horší výsledok, a to pokles HDP v minulom roku o 3,9 %.

Rosstat pripísal vlaňajší pokles „reštrikciám zavedeným v boji proti novému koronavírusu a poklesu globálneho dopytu po zdrojoch energií“.

Minuloročný pokles HDP Ruska o 3,1 %, bol tiež relatívne dobrým výsledkom v porovnaní s mnohými európskymi krajinami, keďže HDP Španielska sa napríklad prepadol o 11 %, Francúzska o 8,3 % a Nemecka o 5 %.

Európske krajiny však minulý rok na jeseň obnovili blokády, aby zastavili druhú vlnu pandémie. Naproti tomu Rusko, ktoré na jar na šesť týždňov obmedzilo ekonomickú aktivitu, vylúčilo ďalšie blokády, aj keď ho zasiahla tiež druhá vlna infekcií.

Rosstat uviedol, že najväčšie straty zaznamenali minulý rok odvetvia, ako sú pohostinstvo, doprava, kultúra a šport.

Aj keď Rosstat nezverejňoval štvrťročné údaje, očakáva sa, že po prudkom poklese o približne 8 % v 2. kvartáli a o 3,4 % v 3. štvrťroku, ruská ekonomika v posledných troch mesiacoch 2020 ožila a vzrástla odhadom o 7,4 %.

Pred pandémiou, ktorá Rusko zasiahla v marci, vzrástla jeho ekonomika v 1. štvrťroku 2020 medziročne o 1,6 %. Prezident Vladimir Putin dúfal, že rok 2020 bude príležitosťou na oživenie stagnujúcej ekonomiky, ktorá je už roky pod tlakom západných sankcií. Ceny ropy sa však začiatkom marca 2020 prudko prepadli, a tým pádom aj príjmy Ruska z energetiky.

Ruské ministerstvo hospodárstva počíta s návratom ekonomiky k rastu v roku 2021 a odhaduje, že sa HDP zvýši o 3,3 %.