Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Ruská lízingová dcéra rakúskej RBI je na ukrajinskom sankčnom zozname

Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí 16. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij oznámil v noci nadnes vlnu sankcií zameraných na 182 ruských a bieloruských spoločností a troch jednotlivcov.

Viedeň 29. januára (TASR) - Ruská lízingová divízia rakúskeho veriteľa Raiffeisen Bank International (RBI) patrí medzi spoločnosti, na ktoré sa vzťahujú nové sankcie, ktoré v noci na nedeľu zaviedla Ukrajina. Oznámila to v nedeľu RBI. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij oznámil v noci nadnes vlnu sankcií zameraných na 182 ruských a bieloruských spoločností a troch jednotlivcov. Dotknuté spoločnosti sa zaoberajú najmä prepravou tovaru, lízingom vozidiel a chemickou výrobou.

RBI pôsobí v Rusku aj na Ukrajine a približne polovicu zo svojho zisku generuje v Rusku. Patrí tak medzi európske banky, ktoré sú najvystavenejšie problémom spojeným s Ruskom.

Ukrajina často vyzýva západné firmy vrátane RBI, aby opustili Rusko, hoci jej najnovšie sankcie pravdepodobne nebudú mať významný vplyv na ruské podnikanie banky RBI.

"Politické rozhodnutie ukrajinskej vlády zaradiť približne 30 ruských lízingových spoločností vrátane Raiffeisen Leasing Russia na sankčný zoznam znamená, že produkty na lízing môžu byť skonfiškované na ukrajinskom území," uviedol hovorca RBI.

Rakúska spoločnosť poskytuje lízing na produkty, ako sú osobné autá či vysokozdvižné vozíky.

"Raiffeisen Leasing Rusko je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Raiffeisenbank Rusko. Objem lízingov, ktoré financovala, predstavoval ku koncu decembra minulého roka 362 miliónov eur. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vo februári 2022 pritom spoločnosť neuzavrela žiadne nové lízingové zmluvy, dodal hovorca RBI.