Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ruská Sberbank tvrdí, že napriek novým sankciám EÚ funguje ako obvykle

Na archívnej snímke sídlo ruskej štátnej banky Sberbank v centre Moskvy. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v apríli uvalili sankcie na Sberbank, ktorá má viac ako 110 individuálnych klientov a vlastní jednu tretinu celkových bankových aktív v Ruska.

Moskva 31. mája (TASR) - Najväčšia ruská banka Sberbank v utorok uviedla, že nové sankcie Európskej únie (EÚ), na základe ktorých je vylúčená z medzinárodného platobného bankového systému SWIFT nad rámec už platných sankcií, neovplyvnia jej činnosť.

Lídri EÚ sa v pondelok (30. 5.) v zásade dohodli na znížení dovozu ropy z Ruska zhruba o 90 % do konca roka a na ďalších sankciách, ako je napríklad vylúčenie Sberbank zo systému SWIFT, v snahe potrestať Moskvu za inváziu na Ukrajinu.

"Napriek novým sankciám pracujeme ako obvykle," uviedla Sberbank vo vyhlásení s tým, že hlavné obmedzenia jej prevádzky už platia.

Spojené štáty v apríli uvalili sankcie na Sberbank, ktorá má viac ako 110 individuálnych klientov a vlastní jednu tretinu celkových bankových aktív v Ruska. Sberbank vtedy uviedla tiež, že sankcie nebudú mať významný vplyv na jej činnosť.

"Vylúčenie zo SWIFT nemení súčasnú situáciu. Ruské operácie nezávisia od SWIFT a banka ich bude vykonávať v štandardnom režime," vyhlásila v utorok Sberbank.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.