Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ruská skupina Rosatom nebude stavať tretiu fínsku jadrovú elektráreň

Na snímke atómová elektráreň, ktorá je postavená ruskou štátnou korporáciou Rosatom pri meste Astravec. Foto: TASR/AP

Fínska vláda dva dni po ruskom útoku na Ukrajinu uviedla, že prehodnocuje bezpečnostné riziká kontraktu v hodnote 7,5 miliardy eur.

Helsinki 2. mája (TASR) - Ruská skupina Rosatom nebude stavať tretiu fínsku jadrovú elektráreň. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Konzorcium Fennovoima zrušilo kontrakt s Rosatomom pre riziká spojené s vojnou na Ukrajine. "Vojna na Ukrajine zvýšila riziká pre projekt," uviedlo konzorcium a tiež poukázalo na výrazné meškanie projektu.

V projekte Hanhikivi 1 vlastní fínske konzorcium dve tretiny a Rosatom 34 %. Reaktor ruskej konštrukcie s výkonom 1200 megawattov mal stáť v obci Pyhajoki približne 100 kilometrov od mesta Oulu. Projekt, ktorý patril medzi veľké priemyselné projekty v EÚ s účasťou Ruska, sa niekoľkokrát odložil a ešte nezískal ani stavebné povolenie.

Fínska vláda dva dni po ruskom útoku na Ukrajinu uviedla, že prehodnocuje bezpečnostné riziká kontraktu v hodnote 7,5 miliardy eur.

Fínsko aktuálne prevádzkuje 5 jadrových reaktorov v dvoch elektrárňach, ktoré sa obe nachádzajú na brehu Baltického mora, pričom pokrývajú asi 30 % spotreby elektriny v krajine.