Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ruské rafinérie v januári spracovali menej ropy

Na snímke prečerpávacia stanica na ropu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodom boli výpadky po útokoch dronov, podľa zdrojov z priemyslu.

Moskva 16. februára (TASR) - Ruské rafinérie v januári 2024 spracovali menej ropy. Dôvodom boli výpadky po útokoch dronov, podľa zdrojov z priemyslu. Znížil sa tiež export vykurovacieho oleja z krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruskú energetickú infraštruktúru minulý mesiac zasiahli útoky dronov a požiare, čo prispelo k neistote na globálnych trhoch s ropou a plynom, ktorými už otriasol konflikt na Blízkom východe.

Ruské rafinérie v januári 2024 znížili spracovanie ropy o 4 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 1,4 % v porovnaní s decembrom pre útoky dronov, informoval minulý týždeň denník Kommersant s odvolaním sa na zdroje z odvetvia.

Prístav Usť-Luga v Baltskom mori je hlavnou "destináciou" pre ruský vykurovací olej, smeruje tam približne 46 % celkových dodávok. V januári pritom dodávky paliva do tohto terminálu klesli na 1,177 milióna ton, keďže výrobcovia ich presmerovali do iných prístavov.

Zdroje ďalej uviedli, že export ruského vykurovacieho oleja po železnici sa v januári 2024 znížil medziročne o 1,2 % a medzimesačne o 6,2 %. Podľa výpočtov agentúry Reuters dodávky vykurovacieho oleja pre domáci trh klesli v januári 2024 medziročne o 8,9 % a medzimesačne o 5,8 % na 718.000 ton.