Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ruské spoločnosti Rosatom a Nornickel plánujú spoločný projekt lítia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Globálny dopyt po lítiu, ktorý sa používa v batériách pre elektrické vozidlá, stúpa.

Moskva 25. apríla (TASR) - Ruský štátny dodávateľ jadrovej energie Rosatom a výrobca kovov Nornickel plánujú spoločne rozvíjať ložisko lítia v severozápadnom regióne Murmansk. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na Rosatom.

Globálny dopyt po lítiu, ktorý sa používa v batériách pre elektrické vozidlá, stúpa. Rusku však hrozí deficit lítia, pretože jeho hlavní dodávatelia Čile a Argentína sa pripojili k západným sankciám proti Moskve za inváziu na Ukrajinu, a zastavili svoj vývoz do Ruska.

Rosatom považuje ložisko Kolmozerskoje za najsľubnejšie ložisko lítia v Rusku a chce ho rozvíjať spolu so spoločnosťou Nornickel, najväčším svetovým producentom paládia a rafinovaného niklu, citovala agentúra RIA Kirilla Komarova, zástupcu generálneho riaditeľa Rosatomu. "Očakávame, že vláda tento rok rozhodne o jeho aukcii," povedal Komarov.

Rusko je aktuálne závislé od dodávok suroviny z Bolívie, keďže ostatní producenti zastavili vývoz pre Moskvu, uviedlo začiatkom apríla ruské ministerstvo obchodu. Ak aj Bolívia prestane dodávať Rusku lítium, nebude ho mať odkiaľ získať.

TASR o tom informuje na základe správy Reuters.