Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rusko bude o zľave z ceny plynu pre Ukrajinu rozhodovať štvrťročne

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rusko bude o prípadnej zľave z ceny za dodávky plynu Ukrajine rozhodovať na štvrťročnej báze, nie v rámci dlhodobého plánu. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak.

Moskva 15. apríla (TASR) - Rusko bude o prípadnej zľave z ceny za dodávky plynu Ukrajine rozhodovať na štvrťročnej báze, nie v rámci dlhodobého plánu. Povedal to dnes ruský minister energetiky Alexander Novak. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

"Zľavu ponúkneme vždy štvrťročne, keďže aj cena za dodávky plynu sa stanovuje štvrťročne," uviedol Novak. Rusko koncom marca predĺžilo zľavu z ceny na dodávky plynu pre Ukrajinu, ktorá platila počas takzvaného zimného balíka, o tri mesiace. Zľava v hodnote 100 USD (94,53 eura) na 1000 kubických metrov (m3) tak bude predbežne platiť do konca júna, pričom Ukrajina bude teraz platiť Gazpromu za dodávku 1000 m3 okolo 250 USD. Oproti cene za 1. kvartál to predstavuje pokles približne o 25 %. Ukrajina by pritom chcela, aby zimný balík, na ktorom sa Kyjev, Moskva a Brusel dohodli v októbri minulého roka, platil až do skončenia nasledujúcej zimnej sezóny.

Trojstranné rozhovory medzi predstaviteľmi Európskej únie, Ukrajiny a Ruska o dodávkach plynu na Ukrajinu a tranzite do Európy sa mali pôvodne uskutočniť v Berlíne 14. apríla. Koncom minulého týždňa však Európska komisia oznámila, že rokovania sa uskutočnia koncom apríla.

(1 EUR = 1,0579 USD)