Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko chce presmerovať časť vývozu ropy z Družby do nového terminálu

Foto: TASR

Hrozí, že Rusko presmeruje veľkú časť z exportu komodity, ktorú zatiaľ prepravuje ropovodom Družba, do nového terminálu a bude ju dodávať na trhy v severozápadnej Európe.

Moskva 18. marca (TASR) - Uvedenie nového ruského ropného terminálu na pobreží Baltického mora do prevádzky by mohlo skomplikovať situáciu rafinériám v strednej Európe. Hrozí totiž, že Rusko presmeruje veľkú časť z exportu komodity, ktorú zatiaľ prepravuje ropovodom Družba, do nového terminálu a bude ju dodávať na trhy v severozápadnej Európe.

Terminál v prístave Usť-Luga, ktorý sa nachádza v blízkosti ústia rieky Luga do Fínskeho zálivu, mal byť pôvodne uvedený do prevádzky už vlani v decembri. Ale opakovaný zosuv svahu poškodil prístav a opravy potrvajú niekoľko mesiacov, takže sa export ropy tankermi z prístavu odložil na druhý štvrťrok 2012.

Podľa plánov ruského monopolného vlastníka sieti potrubí Transnefť vývoz ropy cez ruské prístavy na brehu Baltického mora by mal v 2. kvartáli 2012 vzrásť o 23,5 %. Nový ropovod do Usť-Luga umožní Rusku obísť územie Bieloruska aj Ukrajiny, cez ktoré prúdi surovina do rafinérií v strednej Európe. Mal by prepravovať 30 miliónov ton suroviny ročne.

Podľa odhadu obchodníkov po uvedení terminálu do prevádzky klesne transport ropy do Nemecka cez Družbu o 12,8 % a do Poľska o 18,5 %.