Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko ruší projekt plynovodu South Stream kvôli odporu EÚ

Robotník kontroluje vodiče na plynovode počas slávnostného ceremoniálu výstavby plynovodu Južný prúd (South Stream). Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že jeho krajina ruší projekt plynovodu South Stream za súčasných podmienok a môže spolupracovať s Tureckom na budovaní plynovej križovatky pre južnú Európu.

Ankara 1. decembra (TASR) - Rusko ruší projekt výstavby plynovodu Južný prúd (South Stream) pre nesúhlas Európskej únie (EÚ) a neplánuje ho v budúcnosti obnoviť.

Vyhlásil to dnes šéf ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexej Miller, ktorý je členom delegácie prezidenta Vladimira Putina v tureckej Ankare. Putin ešte predtým uviedol, že Moskva nemôže v súčasných podmienkach pokračovať v realizácii projektu. Informovali o tom agentúra TASS a spravodajský server Sputnik.

"Projekt sme zrušili," povedal Miller novinárom po stretnutí Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Putin informoval, že vzhľadom na pozíciu Európskej komisie (EK), ktorá neprispieva k realizácii tohto projektu, nie je Rusko schopné v ňom pokračovať.

Poukázal najmä na fakt, že Moskva stále nemala súhlas Bulharska na výstavbu časti plynovodu. "Nemôžeme začať výstavbu bez povolenia Bulharska. Bolo by absurdné, keby sme dosiahli bulharské pobrežie, a potom výstavbu zastavili," dodal Putin.

Ako povedal, pre takýto nekonštruktívny prístup Európskej komisie Rusko presmeruje svoje dodávky plynu do iných regiónov. "Nie je to len o tom, že EK nepomáha pri realizácii projektu, ale dokonca nám kladie do cesty aj prekážky. Takže, ak Európa nemá o projekt záujem, znamená to, že sa ani neuskutoční," povedal ruský prezident s tým, že tok ruských energetických zdrojov bude presmerovaný do iných regiónov sveta, okrem iného aj prostredníctvom urýchlenej realizácie projektov v oblasti skvapalneného plynu.

"Myslíme si, že takýto krok nie je v súlade s ekonomickými záujmami Európy a iba poškodzuje našu vzájomnú spoluprácu. Je to však rozhodnutie našich európskych priateľov," uviedol Putin.

V tejto súvislosti dodal, že Rusko by mohlo vytvoriť v Turecku dodatočný plynárenský uzol pre zákazníkov v južnej Európe, a to na hraniciach s Gréckom. "Sme pripravení nielen zvýšiť kapacitu plynovodu Modrý prúd (dodáva plyn do Turecka), ale vybudovať aj ďalší plynovodný systém na pokrytie rastúcich potrieb tureckej ekonomiky a ak by sa to ukázalo ako životaschopný projekt, aj vytvoriť v Turecku dodatočný plynárenský uzol pre spotrebiteľov v južnej Európe," uviedol Putin potom, ako sa Turecko a Rusko dohodli na zvýšení kapacity plynovodu Modrý prúd a zároveň na znížení cien ruského plynu pre Turecko od budúceho roka.

Už minulý týždeň ruský minister energetiky Alexander Novak uviedol, že Rusko a Turecko majú záujem o zvýšenie dodávok suroviny cez spomínaný plynovod Modrý prúd zo 16 miliárd na 19 miliárd kubických metrov ročne.

Rusko podľa Putina okrem toho od budúceho roka zníži tureckým odberateľom cenu za dodávky plynu o 6 %. Zároveň nevylúčil, že ako strategickému partnerovi Rusi môžu Turecku neskôr cenu znížiť ešte viac. Ako uviedol, redukcia o 6 % "je iba prvý krok".