Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rusko sa chystá ukončiť daňovú dohodu s nepriateľskými krajinami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ide o reakciu na sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu pre vojnu na Ukrajine.

Moskva 15. marca (TASR) – Rusko v stredu oznámilo, že sa chystá ukončiť dohody o zamedzení dvojitého zdanenia s tzv. "nepriateľskými" krajinami. Ide o reakciu na sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu pre vojnu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia zabraňujú tomu, aby ľudia alebo spoločnosti, ktoré majú príjmy v zahraničí, boli zdaňované aj v ich domovských krajinách.

Ruské ministerstvá zahraničných vecí a financií v stredu uviedli, že navrhli, aby prezident Vladimir Putin "vydal dekrét o pozastavení dohôd o zamedzení dvojitého zdanenia so všetkými krajinami, ktoré zaviedli jednostranné ekonomické reštriktívne opatrenia voči Rusku".

Podľa ministerstiev ide o "odvetné opatrenie" za sankcie, ktoré od roku 2022 zaviedli nepriateľské krajiny. A dodali, že podporujú pozastavenie dohôd, "kým nebudú obnovené práva Ruska, ktoré sú porušované".

Vyhlásenie ministerstiev nasleduje po rozhodnutí Európskej únie (EÚ) tento týždeň pridať Rusko na svoj čierny zoznam daňových rajov.

Rusko podpísalo dohody o zamedzení dvojitého zdanenia s 80 krajinami. Patrí k nim väčšina štátov EÚ, Británia aj USA.