Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Rusko využije zákaz vývozu palív na reguláciu ponuky a dopytu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Rusko tento týždeň pozastavilo zákaz vývozu benzínu, ktorý zaviedlo 1. marca.

Moskva 24. mája (TASR) - Rusko v budúcnosti opäť využije zákaz vývozu palív ako spôsob regulácie ponuky a dopytu, ale zatiaľ je domáci trh dobre zásobený. Uviedol to v piatok podpredseda vlády Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rusko tento týždeň pozastavilo zákaz vývozu benzínu, ktorý zaviedlo 1. marca. Cieľom bolo predísť nedostatku paliva a zastaviť rast jeho cien po náletoch ukrajinských dronov na ruské rafinérie, ktoré viedli k technickým výpadkom.

Podľa Novaka zákaz fungoval tak, ako mal. "Toto je normálny nástroj a bude sa používať aj v budúcnosti. Vždy máme možnosť regulovať takúto situáciu," citoval Novaka na sociálnej sieti Telegram redaktor ruskej televízie.

Novak uviedol tiež, že mechanizmus je analogický s mechanizmom, ktorý používa aliancia ropných producentov OPEC+, s tým, že v tomto prípade úlohou Ruska nie je znižovať produkciu a spracovanie ropy, ale regulovať domáci trh a vybalansovať ho prostredníctvom exportu.

Zákaz vývozu benzínu je pozastavený do 30. júna, ale obmedzenia budú opäť platiť od 1. júla do 31. augusta.

Pozastavenie zákazu povedie k väčšiemu využitiu rafinérií a vyššiemu exportu, čo prinesie dodatočné príjmy v cudzej mene, vyhlásil podpredseda ruskej vlády.

Na otázku reportéra, či existuje riziko opätovného rastu cien benzínu na domácom trhu, Novak odvetil, že aktuálne neexistujú žiadne hrozby. Ale v prípade potreby, môže vláda opäť prijať akékoľvek rozhodnutie, aby zabezpečila na 100 % domáci trh potrebnými ropnými produktmi.