Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko tvrdí, že vývoz jeho plynu sa v roku 2022 znížil,pri rope stúpol

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Podpredseda vlády Alexander Novak pripísal pokles exportu plynu odmietnutiu európskych krajín nakupovať ruský plyn, ako aj sabotáži na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Moskva 13. februára (TASR) - Rusko v pondelok uviedlo, že vývoz jeho plynu sa v roku 2022 znížil o 25 % po tom, ako konflikt na Ukrajine otriasol vzťahmi Moskvy s kľúčovými odberateľmi v Európe. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Podpredseda vlády Alexander Novak pripísal pokles exportu plynu "odmietnutiu európskych krajín nakupovať ruský plyn, ako aj sabotáži na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2".

Novak pre špecializovaný časopis Energy Policy ďalej uviedol, že vývoz ruskej ropy sa vlani zvýšil o 7,6 %.

Riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol však v januári na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose poznamenal, že Rusko prehrá svoju energetickú vojnu so Západom, keďže nákupy ruskej ropy Čínou a Indiou pravdepodobne nevyrovnajú pokles jej dodávok do Európy.

"Európa má veľké ekonomické problémy, ale pre Rusko bola Európa veľmi, veľmi dôležitým klientom," vyhlásil.

A zároveň nezávislá analýza Centra pre výskum energie a čistého vzduchu minulý mesiac ukázala, že príjmy Moskvy z vývozu fosílnych palív v decembri klesli, čo výrazne obmedzilo schopnosť prezidenta Vladimira Putina financovať vojnu na Ukrajine.

Správa fínskeho think-tanku zistila, že prvý mesiac zákazu Európskej únie (EÚ) na dovoz ruskej ropy po mori a zavedenia cenového stropu na ruskú ropu spolu so skupinou G7 stál Moskvu odhadom 160 miliónov eur denne.

Podľa think-tanku opatrenia Západu sú vo veľkej miere zodpovedné za pokles príjmov Ruska z vývozu fosílnych palív v poslednom mesiaci roku 2022 o 17 %.