Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Rusko tvrdí, že zaplatilo kupón z dlhopisu v hodnote 102 miliónov USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Ďalšia splátka z dlhu Ruska sa očakáva 31. marca, keď by malo uhradiť 447 miliónov USD.

Moskva 29. marca (TASR) - Ruské ministerstvo financií v utorok uviedlo, že vyplatilo kupón z ruského dlhu denominovaného v eurách, ktorý je splatný v roku 2035. Ide o tretiu výplatu kupónov z ruských dlhopisov po zavedení bezprecedentných západných sankcií, ktoré vyvolávajú pochybnosti o schopnosti Moskvy splácať dlhy v cudzej mene.

Ministerstvo oznámilo, že 102 miliónov USD (93,01 milióna eur) na výplatu kupónu z eurobondu nasmerovalo do ruského Národného zúčtovacieho depozitára (NSD).

"Ruské ministerstvo financií si v plnej miere splnilo svoje záväzky týkajúce sa obsluhy cenných papierov Ruskej federácie v súlade s programom eurobondov," uviedlo ministerstvo.

Nepovedalo však, či bola platba odoslaná do Euroclear alebo zahraničným držiteľom eurobondov.

Podľa programu eurobondov sa vyrovnanie s investormi uskutočňuje prostredníctvom NSD a Euroclear. A ak z dôvodov, ktoré nemôže ovplyvniť Ruská federácia, sa platby nemôžu realizovať v amerických dolároch, môže vyrovnať svoje záväzky v eurách, librách, švajčiarskych frankoch alebo ruských rubľoch.

Euroclear ani NSD zatiaľ na žiadosť o komentár nereagovali.

Začiatkom marca Rusko vyplatilo kupóny v hodnote 117 miliónov USD a 66 miliónov USD za dva štátne dlhopisy. Celkovo by malo v tomto roku splatiť kupóny zo zahraničného dlhu vo výške 3,4 miliardy USD.

Ďalšia splátka z dlhu Ruska sa očakáva 31. marca, keď by malo uhradiť 447 miliónov USD. A najväčšia splátka v tomto roku – a prvé úplné splatenie istiny vo výške 2 miliárd USD – je splatná 4. apríla.

TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

(1 EUR = 1,0966 USD)