Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Dodávky plynu pre odberateľov v Európe budú pokračovať v plnom rozsahu

Foto: TASR/AP

Gazprom oznámil, že voči Ukrajine prechádza na platby vopred a podal na Arbitrážny súd v Štokholme žalobu s cieľom dlh vymôcť.

Moskva 16. júna (TASR) - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom oznámila, že zastaví dodávky plynu na Ukrajinu potom, ako ukrajinská spoločnosť Naftogaz nesplnila do stanoveného termínu podmienku splatenia aspoň časti dlhu, no európskym odberateľom bude dodávať plyn "v plnom rozsahu". Očakáva však, že ukrajinský Naftogaz tranzit suroviny zabezpečí. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a RIA Novosti.

Ako uviedol hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov, keďže Naftogaz do stanoveného termínu nezaplatil, Moskva nemá právny dôvod Ukrajinu naďalej zásobovať. "Gazprom má na základe dohody dodávať Ukrajine taký objem plynu, za aký zaplatila, v súčasnosti však nie je zaplatené za žiadne množstvo suroviny," povedal Kuprijanov, poukazujúc na presun na zálohové platby, čo znamená, že v júni dostane Ukrajina len taký objem plynu, za ktorý zaplatila. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj z Gazpromu, ruský koncern už dodávky plynu na Ukrajinu začal obmedzovať.

Čo sa týka európskych odberateľov, Kuprijanov uviedol, že dodávky budú pokračovať v plnom rozsahu a Naftogaz je povinný tranzit tohto plynu zabezpečiť. V tomto smere upozornil, že už informoval Európsku komisiu (EK) o "možnom prerušení tranzitu plynu" do Európy v prípade, že by sa Kyjev rozhodol časť z tohto objemu odobrať.

Dnes o 8.00 h SELČ uplynul termín, do ktorého mal Naftogaz zaplatiť podľa Gazpromu aspoň časť z celkového dlhu voči ruskej firme za predchádzajúce dodávky plynu, čo sa však nestalo. Gazprom žiadal od Naftogazu, aby mu do stanoveného termínu vyplatil z celkovej dlžnej sumy aspoň 1,95 miliardy USD (1,44 miliardy eur). Celkový dlh dosahuje podľa Rusov takmer 4,5 miliardy USD. Z toho 1,45 miliardy USD Ukrajina dlhuje Rusku za dodávky plynu v novembri a decembri a zvyšok za apríl a máj.

Rovnako nedošlo v stanovenom čase ani k dohode o platbách za budúce dodávky. Gazprom preto krátko nato oznámil, že voči Ukrajine prechádza na platby vopred. Ruská firma okrem toho oznámila, že podala na Arbitrážny súd v Štokholme žalobu s cieľom dlh vymôcť.


EÚ: Rusko neprijalo Oettingerov plán na riešenie sporu s Ukrajinou

Komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger (tretí zľava) a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (vpravo) a jeho ministri počas zasadnutia v skorých ranných hodinách 15. júna 2014 v Kyjeve.
Foto: TASR/AP
Európska komisia (EK) dnes v správe pre médiá uviedla, že na základe trojstranných konzultácií o energetickej bezpečnosti v Kyjeve, ktoré sa konali počas víkendu, eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger predstavil návrh na riešenie sporu o dodávkach plynu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Komisár Oettinger vystupoval ako sprostredkovateľ medzi ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom, ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom na jednej strane a na strane druhej generálnym riaditeľom spoločnosti Naftogaz Andrijom Kobolevom a generálnym riaditeľom firmy Gazprom Alexejom Millerom. V kontexte trojstranných rozhovorov došlo aj k stretnutiu medzi Oettingerom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Návrh, ktorý vypracoval komisár Oettinger, predvída, že Ukrajina okamžite, ešte dnes, zaplatí Rusku 1 miliardu USD. Zvyšok z nezaplatených účtov bude splatný v podobe šiestich dodatočných platieb s tým, že všetky otvorené pohľadávky budú vyrovnané do konca tohto roka. Poplatky za budúce dodávky plynu budú zaplatené včas a v súlade so zmluvou.

Komisár spresnil, že budúca cena za dodávky ruského plynu sa bude skladať z letnej a zimnej ceny. Zimná cena bude vo výške 385 USD za 1000 kubických metrov (m3) a letná cena bude približne 300 USD za rovnaký objem.

Komisia upozornila, že ukrajinská strana bola pripravená prijať tento návrh, ale ruská delegácia nie. Ruská federácia trvá na okamžitom zaplatení dlhu v sume 1,9 miliardy USD a na konečnej cene 385 USD za 1000 m3 plynu.

Európska komisia vyjadrila nádej, že kompromisné riešenie je stále možné a v záujme všetkých zúčastnených strán sa bude usilovať o nové stretnutia medzi Ukrajinou a Ruskom.

Súčasné zásoby plynu vydržia Ukrajine podľa Naftogazu do decembra

Ukrajina má v podzemných zásobníkoch takmer 14 miliárd kubických metrov plynu. To je dostatočné množstvo na to, aby dokázala pokrývať svoje potreby v oblasti zemného plynu do decembra. Uviedol to dnes výkonný riaditeľ ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéf Naftogazu tak reagoval na najnovší vývoj udalostí, keď ruský plynárenský koncern Gazprom dnes dopoludnia zastavil dodávky suroviny na Ukrajinu.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk z neúspešných rozhovorov o cene za plyn a následného zastavenia dodávok obvinil Rusko. Ako povedal, Moskva sa snaží spôsobiť Kyjevu problémy so zásobovaním počas nadchádzajúcej zimy. "To nie je o plyne. Je to súčasť celkového ruského plánu Ukrajinu zničiť," povedal Jaceňuk.