Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rusko umožní využívanie ropovodu Družba na tranzit kazašskej ropy

Ropovod Družba, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Európa sa snaží znížiť svoju závislosť od ruskej ropy. Dôvodom je ruská útočná vojna proti Ukrajine.

Moskva 29. decembra (TASR) - Rusko údajne umožní využívanie ropovodu Družba na tranzit kazašskej ropy do Nemecka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Rusko je ochotné pristúpiť na takúto žiadosť, uviedol vo štvrtok podľa tlačovej agentúry Interfax minister energetiky Alexander Novak. "Staviame sa k tomu normálne, a ak sa časť kazašskej ropy presmeruje z Ust-Lugy do Družby, je to v poriadku."

Európa sa snaží znížiť svoju závislosť od ruskej ropy. Dôvodom je ruská útočná vojna proti Ukrajine. Nemecko a Poľsko už oznámili, že od januára prestanú odoberať ruskú ropu dodávanú prostredníctvom ropovodov. V záujme ďalšieho zabezpečenia požiadali o zvýšenie dodávok ropy okrem iných aj bývalú sovietsku republiku Kazachstan.

Podľa šéfa kazašskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti KazMunayGas (KMG) Magsuma Mirsagalijeva je firma pripravená od januára posielať skúšobné dodávky cez ropovod Družba do Nemecka do rafinérie PCK v meste Schwedt. Rafinéria v Brandenburgu ešte donedávna patrila ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť.

Kazašský prepravca ropy Kaztransoil už údajne požiadal o tranzit 1,2 milióna ton ropy do Nemecka v budúcom roku. Kazachstan sa nachádza v Strednej Ázii. Na prepravu ropy do Európy musí krajina buď využiť ruskú ropovodnú infraštruktúru, alebo ju prepraviť po mori cez Kaspické more do Azerbajdžanu, odkiaľ sa môže ropovodmi ďalej transportovať do Turecka alebo na čiernomorské pobrežie Gruzínska.