Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko v auguste zníži vývoz ropy o 500.000 barelov denne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rusko podľa vicepremiéra Alexandra Novaka plánuje na budúci mesiac obmedziť vývoz ropy. Ako dôvod uviedol snahu o udržanie rovnováhy na globálnom trhu.

Moskva 3. júla (TASR) - Rusko v auguste zníži vývoz ropy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg. Zaviazalo, že v auguste obmedzí export ropy o 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Správa prichádza tesne po tom, čo Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým spojencom Ruska v aliancii OPEC+, informovala, že v snahe o podporu klesajúcich cien predlžuje dobrovoľné zníženie ťažby ropy o 1 milión barelov denne aj na august.

Rusko podľa vicepremiéra Alexandra Novaka plánuje na budúci mesiac obmedziť vývoz ropy. Ako dôvod uviedol snahu o udržanie rovnováhy na globálnom trhu. "Rusko dobrovoľne zníži svoje dodávky ropy v auguste o 500.000 barelov denne tým, že o toto množstvo obmedzí svoj export na svetové trhy," uviedol Novak.

Pondelňajšie vyhlásenie sa týkalo len vývozu. Rusko však už skôr v tomto roku uviedlo, že zníži ťažbu ropy o 500.000 barelov denne v porovnaní s februárom a túto úroveň udrží až do konca roka 2024.