Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko v marci zvyšuje vývoz ropy z prístavov pre výpadky rafinérií

Na snímke ropný tanker s ropou. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ruské ropné rafinérie čelia útokom bezpilotných lietadiel z Ukrajiny, ktoré cez víkend zasiahli aj rafinérie spoločnosti Rosnefť.

Moskva 18. marca (TASR) - Rusko v marci zvýši vývoz ropy cez svoje západné prístavy o takmer 200.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 2,15 milióna barelov/deň. Trh očakáva ďalší rast, keďže útoky ukrajinských dronov na ruské rafinérie pokračujú. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Na dennej báze sa tak export zvýši v priemere o 10 % v porovnaní s pôvodným plánom na marec, ukázali výpočty Reuters.

Ruské ropné rafinérie čelia útokom bezpilotných lietadiel z Ukrajiny, ktoré cez víkend zasiahli aj rafinérie spoločnosti Rosnefť.

Dodávky uralskej ropy do prístavov v Baltskom mori sa tento mesiac zvýšia v dôsledku dvoch ďalších nákladov od firiem Rosnefť a Tatnefť, uviedli zdroje.

Účastníci trhu sa domnievajú, že rast ruského exportu ropy môže pokračovať vzhľadom na pokračujúce útoky na ruské rafinérie, ktoré obmedzujú ich schopnosť spracovať komoditu.

V sobotu (16. 3.) ráno vypukol požiar v rafinérii Rosnefti v meste Syzraň. A v nedeľu (17. 3.) došlo po útoku drona k požiaru v súkromnej rafinérii v Slavjansku v Krasnodarskom kraji.

Minulý týždeň zasiahli drony rafinériu spoločnosti Rosnefť v meste Riazaň a rafinériu firmy Lukoil v Nižnom Novgorode.