Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Rusko zakázalo západným investorom predávať podiely v bankách

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Čo sa týka bánk, v hľadaní možností na odchod z Ruska pokračujú talianske UniCredit a Intesa, americká Citi a rakúska Raiffeisen.

Moskva 5. augusta (TASR) - Rusko zakázalo investorom z takzvaných nie priateľských krajín predávať do konca roka podiely v ruských bankách a kľúčových energetických projektoch. Príslušný dekrét podpísal prezident Vladimir Putin. Moskva tak reaguje ďalšími odvetnými krokmi na sankcie západných štátov voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dekrét s okamžitou platnosťou zakazuje investorom z krajín, ktoré uplatňujú sankcie proti Rusku, aby predávali svoje aktíva v projektoch, pri ktorých platia dohody o deľbe produkcie, ďalej podiely v bankách, strategických podnikoch, firmách produkujúcich energetické zariadenia, ako aj iných projektoch v oblastiach od produkcie ropy a plynu až po uhlie a nikel. V určitých prípadoch však ruský prezident môže udeliť výnimku a proces predaja nechať pokračovať.

Zákaz pokrýva takmer všetky veľké projekty v oblasti financií a energetiky, v ktorých zahraniční investori ešte stále majú podiely. Týka sa aj ropných a plynárenských projektov Sachalin-1 a Sachalin-2. Napríklad, v projekte Sachalin-1 kontroluje americký koncern ExxonMobil 30-percentný podiel a ako firma uviedla, je v procese predaja týchto aktív. Začiatkom júla zasa Putin podpísal dekrét, ktorý umožňuje Moskve prebrať kontrolu nad ropným a plynárenským projektom Sachalin-2. To sa týka aktív firmy Shell a japonských spoločností Mitsui a Mitsubishi.

Čo sa týka bánk, v hľadaní možností na odchod z Ruska pokračujú talianske UniCredit a Intesa, americká Citi a rakúska Raiffeisen. Iným bankám ako francúzska Société Générale a britská HSBC sa už aktíva v Rusku podarilo predať.