Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rusko nevylučuje zľavu na dodávky plynu pre Ukrajinu aj od apríla

Ruský minister energetiky Alexander Novak Foto: TASR/AP

Poskytnutie zľavy však bude závisieť od viacerých faktorov, medzi nimi od súčasnej situácie na trhu či konkurencieschopnosti ruského plynu.

Moskva 3. marca (TASR) - Ruský minister energetiky Alexander Novak nevylúčil poskytnutie zľavy na dodávky plynu pre Ukrajinu aj v období od 1. apríla. Informovali o tom agentúry TASS a Reuters.



"Kontrakt (medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom) dáva takúto možnosť. V rokoch 2013 a 2014 sme zľavu aj poskytli. Teoreticky tu táto možnosť je," povedal Novak pre ruskú televíziu Rossija 24 s tým, že ak Rusko dostane od ukrajinskej strany žiadosť, vláda takúto možnosť zváži. Poskytnutie zľavy však bude závisieť od viacerých faktorov, medzi nimi od súčasnej situácie na trhu či konkurencieschopnosti ruského plynu. "Je to otázka separátnych dohôd," dodal.



Novak zároveň uviedol, že nejde ani tak o zľavu z ceny plynu, ale o znížené vývozné clo. Takáto zľava platí aj v súčasnosti v rámci zimného balíčka, dodal minister. Rusko bude v prípade záujmu Ukrajiny zvažovať takýto druh zľavy aj pri letnom balíku.

V 1. kvartáli tohto roka je cena pre Ukrajinu stanovená na 329 USD (293,04 eura) za 1000 kubických metrov plynu (m3). Zľava predstavuje 100 USD/1000 m3.

(1 EUR = 1,1227 USD)