Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rusko zmrazilo aktíva nemeckej firmy Linde v hodnote 488 miliónov USD

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V roku 2021 pritom podpísali Linde a Renaissance Heavy Industries zmluvu o výstavbe tretej linky v komplexe na výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG) v baltskom prístave Usť-Luga.

Petrohrad 2. januára (TASR) - Ruský súd nariadil zmrazenie aktív v hodnote 488 miliónov USD, ktoré patria nemeckej spoločnosti Linde, na žiadosť jej partnera v ruskom spoločnom podniku, ktorý stavia plynárenský komplex v prístave Usť-Luga v Baltskom mori. Ukázali to v pondelok súdne spisy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

RusChimAljans, spoločný podnik, v ktorom vlastní 50 % podiel ruský štátny energetický gigant Gazprom, požiadal Arbitrážny súd v Petrohrade a Leningradskej oblasti, aby ako preventívne opatrenie zmrazil aktíva Linde v hodnote 35 miliárd rubľov (488 miliónov USD; 457,53 milióna eur).

V roku 2021 pritom podpísali Linde a Renaissance Heavy Industries zmluvu o výstavbe tretej linky v komplexe na výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG) v baltskom prístave Usť-Luga. Spoločnosť Linde v máji a júni 2022 oznámila, že práce na projekte pozastavila pre sankcie Európskej únie (EÚ) proti Moskve po ruskej invázii na Ukrajinu.

RusChimAljans podľa súdneho dokumentu tvrdí, že sankcie EÚ zakazujú dodávať zariadenia pre závod na skvapalnený zemný plyn, ale nevzťahujú sa na zariadenia potrebné pre ďalšiu časť komplexu v Usť-Luga na spracovanie plynu.

RusChimAljans má tiež v úmysle požiadať hongkonské medzinárodné arbitrážne centrum o vrátenie zálohy a náhradu strát v hodnote približne 972 miliónov eur a 7,6 miliardy rubľov, ukázali súdne spisy.

Spoločnosť Linde zatiaľ neodpovedala na e-mail so žiadosťou o komentár.

(1 EUR = 1,0666 USD)