Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Rusko zníži podiel amerických dolárov vo fonde národného bohatstva

Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/AP

Potvrdil tak správu agentúry Reuters zo začiatku tohto mesiaca, že Rusko plánuje diverzifikovať svoje portfólio devíz vo fonde v roku 2020.

Moskva 13. novembra (TASR) - Rusko zníži podiel amerických dolárov vo svojom fonde národného bohatstva. A zvažuje investovanie do iných mien, vrátane čínskeho jüanu. Uviedol to v stredu štátny tajomník ministerstva financií Vladimir Koľjčev.

Potvrdil tak správu agentúry Reuters zo začiatku tohto mesiaca, že Rusko plánuje diverzifikovať svoje portfólio devíz vo fonde v roku 2020. Podľa neho jedným z dôvodov je ochrana ruských rezerv pred vonkajšími rizikami. Neposkytol viac detailov o tom, do akej miery sa upraví podiel dolárov vo fonde.

Rusko malo na konci októbra vo fonde národného bohatstva 124,5 miliardy USD (112,03 miliardy eur), čo predstavuje zhruba 36 % z celkovej hodnoty prostriedkov vo fonde, podľa výpočtov agentúry Reuters na základe údajov ministerstva financií.

„Geopolitické riziká sú jedným z kľúčových faktorov pri určovaní štruktúry fondu národného bohatstva,“ povedal štátny tajomník novinárom na okraji konferencie v centre Moskvy.

Rusko zintenzívnilo tzv. de-dolarizačný proces, aby znížilo svoju závislosť od americkej meny, keď sa vzťahy Moskvy so Západom zhoršili po anexii Krymu v roku 2014 a úlohe Moskvy v ukrajinskej kríze.

Štruktúra devízových rezerv ruskej centrálnej banky sa už zmenila a plánované zmeny vo fonde národného bohatstva priblížia jeho zloženie k devízovým rezervám banky. „Iba sa synchronizujeme viac s centrálnou bankou,“ povedal štátny tajomník.

K 31. marcu tvorilo euro 30,3 % z rezerv centrálnej banky. Podiel v amerických dolároch predstavoval 23,6 %, v čínskych jüanoch 14,2 % a librách 6,6 %. Japonský jen, kanadský a austrálsky dolár mali dohromady 7,1-percentný podiel.

(1 EUR = 1,1015 USD)