Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Rusko zrušilo zákaz vývozu benzínu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Marek Klekner

Začiatkom októbra vláda zmiernila obmedzenia a povolila vývoz nafty potrubím, ale opatrenia týkajúce sa vývozu benzínu ponechala v platnosti.

Moskva 17. novembra (TASR) - Rusko zrušilo obmedzenia na vývoz benzínu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo energetiky s odôvodnením, že na trhu sa medzičasom vytvoril prebytok ponuky a veľkoobchodné ceny klesli. Minulý mesiac Moskva zrušila väčšinu obmedzení na vývoz nafty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Počas uplynulých dvoch mesiacov sa zabezpečilo nasýtenie domáceho trhu a vznikol prebytok v dodávkach motorového benzínu, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo energetiky s tým, že dočasný zákaz vývozu benzínu sa ruší. Rusko, ktoré je najväčším svetovým vývozcom motorovej nafty po mori, zaviedlo zákaz vývozu pohonných látok v septembri s cieľom čeliť ich nedostatku a vysokým cenám na domácom trhu. Výnimku dostali len štyri postsovietske štáty - Bielorusko, Kazachstan, Arménsko a Kirgizsko.

Začiatkom októbra vláda zmiernila obmedzenia a povolila vývoz nafty potrubím, ale opatrenia týkajúce sa vývozu benzínu ponechala v platnosti. Vývozy nafty a iných palív kamiónmi a po železnici zostali v tom čase tiež zakázané.