Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rusku pozastavili členstvo v medzinárodnej platforme ICN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ICN predstavuje celosvetovú platformu pre efektívnu medzinárodnú spoluprácu v oblasti presadzovania pravidiel hospodárskej súťaže v prospech spotrebiteľov na celom svete.

Bratislava 3. marca (TASR) – Predseda Medzinárodnej siete úradov pre ochranu hospodárskej súťaže "International Competition Network" (ICN) v súvislosti s udalosťami na Ukrajine pozastavil účasť Ruskej federácie na medzinárodnej spolupráci v oblasti ochrany hospodárskej súťaže. Informovala o tom hovorkyňa Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Adriana Oľšavská s tým, že PMÚ toto rozhodnutie podporuje.

Oľšavská priblížila, že ICN predstavuje celosvetovú platformu pre efektívnu medzinárodnú spoluprácu v oblasti presadzovania pravidiel hospodárskej súťaže v prospech spotrebiteľov na celom svete. Založili ju v roku 2001 a v súčasnosti ju tvorí 140 inštitúcií na ochranu hospodárskej súťaže v krajinách na celom svete vrátane Ruskej federácie (prostredníctvom Federálnej protimonopolnej služby Ruska) a Ukrajiny (prostredníctvom Protimonopolného výboru Ukrajiny). Členstvo Slovenskej republiky v ICN je zastúpené Protimonopolným úradom SR.

Z hľadiska zlepšovania politiky hospodárskej súťaže na celom svete je podľa hovorkyne PMÚ nevyhnutný neustály kontakt medzi členmi ICN a rovnako dôležitá je aj vzájomná spolupráca členov ICN počas pravidelných stretnutí, pri vypracovávaní spoločných noriem a výmene názorov.

"Súčasný konflikt na Ukrajine však sťažuje takúto intenzívnu spoluprácu medzi členmi ICN. Z tohto dôvodu predseda ICN na základe požiadaviek členov Riadiacej skupiny ICN a niekoľkých ďalších jej členov spoločne posúdili a prerokovali účasť ruskej inštitúcie na ochranu hospodárskej súťaže na aktivitách ICN v súčasných podmienkach," opísala Oľšavská.

Následne predseda ICN 2. marca vyhlásil, že rozhodol o pozastavení členstva ruskej inštitúcie na ochranu hospodárskej súťaže v ICN. Oľšavská dodala, že ak sa okolnosti zmenia, predseda ICN svoj postoj po prerokovaní s členmi Riadiacej skupiny ICN prehodnotí.