Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Ruský akciový trh pozastavil dolárové obchody po amerických sankciách

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Washington v stredu (12. 6.) oznámil sankcie proti moskovskej burze, ktorá je hlavným ruským akciovým trhom a zúčtovacím centrom pre transakcie v cudzej mene.

Moskva 13. júna (TASR) - Hlavná ruská burza zastavila vo štvrtok obchody s dolármi a eurami po tom, čo USA zaviedli nový balík sankcií proti Moskve za jej vojenskú ofenzívu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Washington v stredu (12. 6.) oznámil sankcie proti moskovskej burze, ktorá je hlavným ruským akciovým trhom a zúčtovacím centrom pre transakcie v cudzej mene.

Ruská centrálna banka následne v stredu večer vo vyhlásení uviedla, že vzhľadom na zavedenie reštriktívnych opatrení USA bude na burze v Moskve pozastavené obchodovanie v amerických dolároch a eurách.

Opatrenia zamerané na schopnosť Rusov nakupovať a obchodovať s cudzou menou zvyčajne vyvolávajú silnú reakciu v Moskve aj v celej ruskej spoločnosti.

Výmenný kurz je považovaný za kľúčový ukazovateľ zdravia ruskej ekonomiky. Veľa Rusov po niekoľkých devalváciách meny v uplynulých troch desaťročiach od pádu Sovietskeho zväzu uprednostňuje sporenie v západných menách a v časoch hospodárskej krízy často predáva ruble.

Počas Sovietskeho zväzu v krajine prekvital čierny trh so západnými menami, ktorých ceny boli veľmi vzdialené od oficiálneho výmenného kurzu stanoveného štátom.

Centrálna banka sa v stredu večer pokúsila rýchlo upokojiť obyvateľov.

"Spoločnosti a jednotlivci môžu naďalej nakupovať a predávať americké doláre a eurá prostredníctvom ruských bánk. Všetky prostriedky držané v amerických dolároch na účtoch zostávajú v bezpečí," uviedla vo vyhlásení.

Mnohé ruské firmy a banky od invázie ruskej armády na Ukrajinu pred vyše dvomi rokmi už obmedzili svoju závislosť na západných menách. Väčšina obchodov v cudzej mene sa na moskovskej burze uskutočňuje v čínskych jüanoch.

Viaceré banky v Rusku mali vo štvrtok ráno tzv. spread, rozdiel medzi cenou, za ktorú ponúkajú nákup a predaj cudzej meny, v pásme od troch do 10 rubľov, čo je typický kurz. Niektoré z nich však po zavedení sankcií okamžite zvýšili svoje výmenné kurzy až na 200 rubľov za dolár (0,93 eura).

Ruská centrálna banka v stredu pred vyhlásením sankcií zafixovala výmenný kurz na úrovni 89 rubľov za dolár.

Moskva vyhlásila tiež, že na americké sankcie zareaguje, konkrétne podrobnosti však neposkytla.

(1 EUR = 1,0765 USD)