Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ruský Gazprom oznámil zastavenie dodávok plynu do Bulharska

Na archívnej snímke z 21. mája 2015 zamestnanec kontroluje ventily plynovodu v ukrajinskom meste Stryj. Foto: TASR/AP

V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky.

Sofia/Moskva 26. apríla (TASR) - Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. apríla) zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu. Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters.

Správa o zastavení dodávok ruského zemného plynu do Bulharska prišla po tom, ako Gazprom v utorok informoval, že od stredy zastavuje dodávky suroviny aj do Poľska, konkrétne cez plynovod Jamal. Podľa poľského spravodajského servera Onet.pl Moskva pravdepodobne reagovala na odmietnutie Varšavy prispôsobiť sa požiadavkám Ruska a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch. Plynovod Jamal prepravuje zemný plyn z Ruska cez Bielorusko do Poľska a Nemecka.