Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu do Holandska

Pohľad na obchodnú vežu Lakhta Centre, sídlo ruského plynárenského monopolu Gazprom v Petrohrade, Rusko, streda 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Holandsko je ďalšou zo skupiny európskych krajín, ktoré zasiahlo zníženie dodávok ruského plynu, pričom aj Fínsko zaznamenalo v máji prerušenie dodávok.

Moskva 31. mája (TASR) - Ruský Gazprom v utorok oznámil, že zastavil dodávky plynu do Holandska potom, čo holandská energetická firma GasTerra zaň odmietla zaplatiť v rubľoch. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Gazprom úplne zastavil dodávky plynu pre GasTerra z dôvodu nezaplatenia v rubľoch,"
uviedol ruský plynárenský gigant vo vyhlásení.

Moskva požaduje, aby klienti z "nepriateľských krajín", vrátane členských štátov Európskej únie (EÚ) platili za jej plyn v rubľoch, čo je spôsob, ako obísť finančné sankcie Západu proti jej centrálnej banke za ruskú inváziu na Ukrajinu.

Gazprom uviedol, že k 30. máju nedostal žiadne platby za aprílové dodávky plynu do Holandska napriek tomu, že spoločnosť GasTerra upozornil, že platby za plyn je potrebné uskutočniť v rubľoch.

Čiastočne štátom vlastnená spoločnosť GasTerra v pondelok (30.5.) informovala, že očakáva zastavenie dodávok potom, čo sa "rozhodla nesplniť jednostranné platobné požiadavky Gazpromu", pretože by tým porušila sankcie EÚ.

Zastavenie dodávok znamená, že odteraz do októbra nebudú do Holandska dodané dve miliardy metrov kubických plynu, uviedla spoločnosť GasTerra a dodala, že "to predvídala a nakúpila plyn inde".

Holandsko je ďalšou zo skupiny európskych krajín, ktoré zasiahlo zníženie dodávok ruského plynu, pričom aj Fínsko zaznamenalo v máji prerušenie dodávok.

Holanďania sa spoliehali na Rusko len s približne 15 % dodávok plynu, čo predstavuje približne šesť miliárd metrov kubických ročne, tvrdí vláda. To je menej ako priemer EÚ, ktorý je 40 %. Holandsko sa podobne ako ostatné európske krajiny snaží znížiť svoju závislosť od energií z Ruska.