Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ruský nástupca ruského McDonald's žiada ochrannú známku v Kazachstane

Na archívnej snímke z 21. augusta 2014 zatvorená pobočka americkej siete rýchleho občerstvenia McDonald´s v Moskve. Foto: TASR/AP

McDonald's začiatkom januára zatvoril svoje reštaurácie v Kazachstane pre problémy s dodávkami.

Astana 16. januára (TASR) - Ruská sieť reštaurácií Vkusno & točka, nástupca americkej spoločnosti McDonald's, požiadala o registráciu svojej ochrannej známky v susednom Kazachstane po odchode americkej spoločnosti aj z tohto z trhu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

McDonald's začiatkom januára zatvoril svoje reštaurácie v Kazachstane pre problémy s dodávkami. Ich kazašský prevádzkovateľ Food Solutions KZ vtedy uviedol, že ich znovu otvorí pod novou značkou.

Susedné Rusko je hlavným obchodným partnerom Kazachstanu, ale po invázii Moskvy na Ukrajinu 24. februára ho zasiahli mnohé medzinárodné sankcie. Kazachstan súhlasil s tým, že ich bude dodržiavať.

Vlani McDonald's zatvoril svoje ruské reštaurácie krátko po tom, čo Moskva vyslala svojich vojakov na Ukrajinu. V máji 2022 americká sieť nakoniec predala svoje ruské prevádzky miestnemu držiteľovi licencie Alexandrovi Govorovi, ktorý ich v júni otvoril pod novou značkou Vkusno & točka.

Podľa zdroja blízkeho kazašskej Food Solutions KZ, sankcie a odchod McDonald's prinútili spoločnosť, aby začala hľadať dodávateľov inde. To sa však ukázalo ako zložité, keďže nákup výrobkov zo zahraničia komplikujú colné predpisy a iná byrokracia.

McDonald's začal pôsobiť v Kazachstane v roku 2016. V krajine nakoniec otvoril reštaurácie v 24 mestách a zamestnával v nich približne 2000 ľudí.