Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Ruský rezort hospodárstva zlepšil prognózu rastu HDP v roku 2023

Ľudia kráčajú okolo zmenárne s výmenným kurzom amerického dolára voči rubľu 7. apríla 2023 v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo hospodárstva v piatok znížilo svoju predpoveď kurzu rubľa na 76,5 RUB za dolár v roku 2023 zo 68,3 RUB/USD v predchádzajúcej prognóze z jesene minulého roka.

Moskva 14. apríla (TASR) - Ruské ministerstvo hospodárstva (MH) v piatok zlepšilo prognózu pre domácu ekonomiku a najnovšie očakáva jej rast v roku 2023 namiesto poklesu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa ministerstva sa hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v roku 2023 zvýši o 1,2 % namiesto toho, aby klesol o 0,8 %, informovali tlačové agentúry.

Medzinárodný menový fond (MMF) tento týždeň tiež zlepšil svoju prognózu a očakáva rast ruskej ekonomiky v roku 2023. Zároveň ale uviedol, že krajina môže tento rok zaznamenať výrazne väčší rozpočtový deficit a menší prebytok bežného účtu. A poznamenal, že globálna izolácia Ruska a nižšie príjmy z energií by mohli na roky utlmiť jeho rastový potenciál.

Ruské ministerstvo hospodárstva v piatok znížilo svoju predpoveď kurzu rubľa na 76,5 RUB za dolár v roku 2023 zo 68,3 RUB/USD v predchádzajúcej prognóze z jesene minulého roka.

Rubeľ za uplynulých 12 mesiacov klesol približne o 10 %, čo z neho robí v tomto roku tretiu najhoršiu menu medzi svetovými menami, keďže zápasí s cenovým stropom Západu na ruskú ropu a klesajúcimi príjmami z exportu.

Ruskej ekonomike sa vlani darilo lepšie, ako sa očakávalo. Nenaplnili sa tak predpovede z obdobia tesne po tom, čo Moskva vo februári minulého roka vyslala na Ukrajinu svojich vojakov, že HDP klesne o dvojciferného číslo v roku 2022.

Konkrétne, výkon ruskej ekonomiky sa v roku 2022 znížil o 2,1 %. Predtým, ako Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, sa však očakával jej rast o 3 %.

Návrat ruského hospodárstva k prosperite však zostáva vzdialený, keďže vláda smeruje viac výdavkov na armádu.