Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruský rubeľ sa v Moskve drží na relatívne stabilnej úrovni

Kurz rubľa v moskovskej zmenárni. Foto: TASR/AP

Do 8.30 h SEČ klesol kurz rubľa v porovnaní s piatkovou uzávierkou (11. 3.) oproti doláru o 0,7 % na 115 RUB/USD a oproti euru o 1,5 % na 122,8 RUB/EUR.

Moskva 14. marca (TASR) - Kurz ruského rubľa sa v pondelok ráno držal v Moskve na relatívne stabilnej úrovni. Prispeli k tomu pozitívnejšie informácie v súvislosti s ostatnými rozhovormi medzi Moskvou a Kyjevom a očakávania ďalších rokovaní v priebehu pondelka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Do 8.30 h SEČ klesol kurz rubľa v porovnaní s piatkovou uzávierkou (11. 3.) oproti doláru o 0,7 % na 115 RUB/USD a oproti euru o 1,5 % na 122,8 RUB/EUR. V obidvoch prípadoch je to však v porovnaní s prudkým prepadom v minulých týždňoch iba minimálne oslabenie.

V zahraničnom obchodovaní zaznamenal kurz rubľa posilnenie zhruba o 10 %, pričom sa dostal zhruba na úroveň zaznamenanú v Moskve, teda približne 115 RUB/USD. Pred týždňom zaznamenal v zahraničnom obchodovaní rekordné minimum 150 RUB/USD.

Invázia Ruska na Ukrajinu 24. februára viedla k uvaleniu rozsiahlych sankcií na Ruskú federáciu zo strany západných štátov, čo otriaslo finančnými trhmi a odštartovalo najhoršiu hospodársku krízu v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Ruská centrálna banka obmedzila prístup k zahraničnej mene a vláda pristúpila k opatreniam, ktoré ku koncu minulého týždňa prispeli k stabilizácii rubľa. Napriek tomu ruská mena stratila od invázie oproti doláru takmer 30 % svojej hodnoty.