Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ruský sektor služieb pokračoval v raste, tempo rastu sa však spomalilo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov IHS Markit dosiahol v júni 56,5 bodu oproti májovej hodnote 57,5 bodu.

Moskva 6. júla (TASR) - Ruský sektor služieb pokračoval v júni vo výraznom raste, tempo rastu sa však v porovnaní s májom spomalilo. Poukázali na to údaje spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit dosiahol v júni 56,5 bodu oproti májovej hodnote 57,5 bodu. Napriek poklesu indexu to stále znamená výrazný rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod spomalenie rastu sa podpísali celkové nové objednávky, ktoré rástli slabším tempom než v máji. Nové exportné objednávky však zaznamenali najvýraznejšie tempo rastu od apríla 2019.

Na rozdiel od služieb vývoj vo výrobnom sektore nebol v júni priaznivý, čo sa odrazilo na vývoji celého súkromného sektora. Aktivita vo výrobnom sektore v júni klesla, prvýkrát za šesť mesiacov.

Index nákupných manažérov IHS Markit pre ruský výrobný sektor dosiahol v júni 49,2 bodu a pod 50-bodovú hranicu sa tak dostal prvýkrát od decembra. V máji zaznamenal 51,9 bodu.

Následne kompozitný index, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v júni 55 bodov oproti májovej hodnote 56,2 bodu. Celý súkromný sektor tak pokračoval v raste, avšak pomalším tempom ako v predchádzajúcom mesiaci.